Semalam saya telah membuat tinjauan dengan meminta pendapat orang ramai tentang hal ini. Terima kasih kepada anda yang memberi jawapan balas yang baik. Jawapan anda amat saya hargai dan hormati.

Baiklah, berbalik kepada tajuk kita, bolehkah pasangan itu melakukan hubungan seksual semasa si wanita sedang haid? Sebenarnya tidak boleh dan dalam Islam ianya haram. Malah sebenarnya ia memberi kesan buruk kepada kesihatan pasangan tersebut jika melakukannya. Ia boleh merisikokan kepada pelbagai jenis jangkitan!

Darah haid adalah dari kotor yang akan keluar sebulan sekali bagi kaum wanita. Jadi jika si lelaki melakukan hubungan seks, dengan mudah pasangan ini akan mendapat jangkitan kuman lalu merebak kepada pasangannya. Ia boleh memberi kesan kepada penyakit kelamin dan boleh membawa maut! Antara jangkitan lain yang boleh menjangkiti ialah jangkitan kulat faraj, jangkitan pada saluran kencing dan pembuluh darah tersumbat. Ini kerana gerakan zakar akan menusuk dan membuatkan gelembung udara masuk ke pembuluh darah dan mengakibatkan gelembung udara masuk ke pembuluh darah dan mengakibatkan gelembung udara masuk ke pembuluh darah dan mengakibatkan gelembung udara masuk ke pembuluh darah dan mengakibatkan darah tersumbat dan kematian menduduk.

Bahaya seks semasa haid boleh dielakkan dengan menahan diri dari melakukan hubungan seksual semasa dalam keadaan haid. Lebih baik hindari daripada merawat bukan?